Luminita Sega, procurorul care a anchetat cazul FNI, a fost asasinata
Anul XI, Serie noua, Nr 45(3718), joi, 1 martie 2007
Luminita Sega, procurorul care a anchetat cazul FNI, a fost asasinata


Procurorul care l-a anchetat pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarele FNA - Banca Agricolă şi FNI, a murit otrăvită cu metaloizi - Luminiţa Şega a semnat în 2003 extinderea cercetării penale în dosarul FNI împotriva -tatălui- FNI, Sorin Ovidiu Vîntu, sub aspectul săvârşirii a nu mai puţin de şase infracţiuni pedepsite de Codul penal - În acelaşi an, toate cauzele privind inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu şi cauza FNI i-au fost repartizate spre supraveghere procurorului-şef Luminiţa Şega

Procurorul care l-a anchetat pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarele FNA - Banca Agricola şi FNI a murit otrăvită. Potrivit unui cotidian central, procurorul Luminiţa Şega, care a stat în calea -vântului-, a fost ucisă prin administrarea periodică a unei doze de aluminiu.

Luminiţa Şega a fost procurorul-şef de secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până în 2004, fiind implicată direct în dosarele FNI- Banca Agricolă şi BID, care l-au avut cap de afiş pe controversatul SOV, -detalii- omise de cotianul central care a dezvăluit natura morţii procuroarei. După ce Parchetul, condus de Ilie Botoş a restructurat postul său, Şega a fost obligată să se mute în cadrul secţiei a II-a de la Parchetul Naţional Anticorupţie. La scurt timp, în 2005, Luminiţa Şega a fost pensionată medical, suferind un atac cerebral care a dus în cele din urmă la moartea sa. Printre dosarele instrumentate de Şega se mai numără şi celebrele -Bancorex-, -Bancoop-, -Jimbolia- şi -Ţigareta-.

Otrăvită lent

Conform aceluiaşi cotidian central, analizele biochimice efectuate la Clinica de Toxicologie din Bergamo, Italia, au relevat că Luminiţa Şega a murit otrăvită cu metaloizi, în special cu aluminiu. Toxicologul dr. M. Leitha a consemnat în urma analizelor efectuate asupra firului de păr ca -se poate evoca o coadă (urmă biochimică - n.r.) a unei intoxicaţii aluminice-, iar specialiştii clinicii italiene i-au recomandat Luminiţei Şega administrarea unui -antidot pentru o posibilă intoxicare cu aluminiu-.

Incomodă

La începutul lui 2003, toate cauzele privind inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu şi cauza FNI au fost repartizate spre supraveghere procurorului şef Luminiţa Şega. În acelaşi an, Ioana Maria Vlas îl arăta cu degetul pe Vîntu ca fiind responsabil de prăbuşirea FNI, fapt probat de presă prin publicarea unui proces verbal de confruntare între Vlas şi Vîntu, confruntare care avusese loc în prezenţa Luminiţei Şega. În septembrie 2003, la trei ani si jumatate de la prăbuşirea FNI, Parchetul - Sectia de urmărire penală şi criminalistică, prin semnătura procurorului Luminiţa Şega, reţinea că, în dosarul FNI, anchetatorii trebuiau să extindă cercetările împotriva fostului infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vîntu, sub aspectul săvârşirii a nu mai puţin de şase infracţiuni pedepsite de Codul penal.

Potrivit informaţiilor care au circulat în presă, colegii procurorului Luminiţa Şega susţin că magistratul a plătit cu viaţa faptul că a anchetat dosarele grele ale perioadei 1996-2000. Aceştia au mai spus că Luminiţa Şega a fost lăsată singură să lucreze dosarele lui Vîntu, poliţiştii retrăgându-se unul câte unul din anchetă, iar după ce a trimis dosarele la instanţă, a plecat la Parchetul Naţional Anticorupţie, actualul DNA.

Îndepărtarea ofiţerilor

Una dintre coincidenţele care au făcut parte din scandalul Fondului Naţional de Investiţii este că anchetatorii, care au efectuat urmărirea penală în dosarul în care a fost implicat -părintele- FNI, au fost îndepărtaţi rând pe rând. Prin aceasta, toţi cei care l-au deranjat pe SOV au pierdut contactul cu dosarele în care Vîntu era inculpat. Coordonatorul echipei, procuror şef adjunct secţie Ovidius Păun a fost eliberat din funcţie fără motiv, ofiţerul Constantin Duvac a fost -avansat-, ofiţerul Ovidiu Dobleaga - -recompensat- cu o bursă în Franţa, iar procurorul Luminiţa Şega a fost nevoită să se mute la PNA după ce postul său a fost restructurat din schema Parchetului General, bineînţeles în urma deciziei lui Botoş. Zvonurile care au circulat în presă au indicat că pentru a nu fi trimis în judecată (SOV, n.r) în mega-escrocheria FNI, s-a realizat destrămarea echipei de anchetatori.

Reîncadrarea

Luminita Şega a fost îndepărtată din PÎCCJ sub pretextul -restructurării postului-, ulterior finalizării anchetelor în marile dosare în care a fost implicat SOV (FNI - FNA - Banca Agricolă, n.r). Hărţuită în anii precedenţi decesului, prin intermediul presei, ori prin serviciile de informaţii conduse de fidelii lui SOV, Şega a -dispărut- la timp pentru cei care voiau să îngroape aceste anchete.

Raportul Şega

În 2003, Şega a avizat un referat pentru continuarea cercetării penale împotriva lui Vîntu. Prin rezolutia nr. 108/P/2003 din 21.04.2003, semnată de Luminiţa Şega, -Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus extinderea cercetărilor împotriva inc. Vîntu Sorin Ovidiu pentru: (...) a) instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, (...) b) uz de fals, (...) c) fals în declaraţii (...) d) instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,(...) e) instigare la fals în înscrisuri sub semnatură privată, (...) f) spălare de bani-.

Cazul Duvac

În iunie 2004, -Curentul- a publicat un raport oficial din care reieşea că atât unitatea de informaţii a Ministerului de Interne, cât şi SRI, ar fi acţionat pentru a sluji interesele persoanelor inculpate în dosarul FNI. Raportul respectiv - înaintat la finele lui 2003 de ofiţerul Constantin Duvac conducerii IGPR şi Parchetului General - conţine acuzaţii extrem de grave la adresa UM 0962 şi SRI. Raportul a primit verde şi de la Luminiţa Şega. Reluăm o parte din raportul Duvac:

-La inceputul lunii aprilie 2003, deşi aveam bănuieli că sunt monitorizat de mai multă vreme de serviciile secrete, am aflat de la conducerea IGPR-ului că sunt ascultat pe telefon şi să am grijă ce vorbesc. Ceea ce nu ştiam atunci şi am aflat din păcate acum e că nu am avut cunoştinţă că aceste servicii sunt în slujba inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu-, spunea magistratul în raportul trimis IGPR. Duvac a adăugat în informare că -în discuţia avută cu dna procuror-şef Şega Luminiţa, acesta (Vîntu, n.r), a încercat să o convingă de faptul că suntem lipsiţi de profesionalism (toţi poliţiştii care au lucrat în dosar) şi că de fapt încercăm să o inducem în eroare cu privire la probaţiunea administrată până în prezent în cauză-. De asemenea, Duvac povestea că a fost contactat de o cunoştinţă a lui SOV, care i-ar fi transmis un mesaj de la Vîntu: -Din dispoziţia lui (n.r. - a lui Vîntu) sunt interceptat de către organe specializate din cadrul UM 0962 de circa o lună de zile şi că, dacă nu mă retrag din dosar, o să facă presiuni pentru ca aceste persoane, datoare lui, să-mi însceneze un dosar de trafic de influenţă în legătură cu un ofiţer din provincie pe care m-am angajat eu că il transfer în direcţia din care fac parte. Acesta mi-a spus că, dacă nu-i va reuşi această înscenare, va folosi în presă anumite discuţii pe care eu le-am avut în această perioadă cu persoane de sex feminin, altele decât soţia mea. De asemenea, mi s-a mai spus că de acelaşi tratament va beneficia şi colegul meu Ovidiu Dobleaga-.

Duvac a spus că a decis să înştiinţeze IGPR şi Parchetul după consultarea cu Luminiţa Şega.Bref
Stirile zilei
Politic
Bursa - Finante
Social
Actualitate
Sport
Special
MondenSiteUptime Web Site Monitoring Service